Ouderschapsplan
Voor verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen moet u ingeval van echtscheiding een ouderschapsplan opstellen. Daarin regelt u de verdeling van zorg- en opvoedingstaken van de ouders voor de kinderen. De wet gaat uit van gelijkwaardige verdeling van zorg- en opvoedingstaken van de ouders. Zijn de ouders niet getrouwd, dan heeft de vader even veel rechten als de moeder, mits hij ook het gezag heeft.
Einde samenwonen. Hoe regelt u dat?
Soms bevatten samenlevingscontracten geen bepaling over uit elkaar gaan. Als dat wel het geval is, gelden de afspraken die in het contract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld over de bezittingen of wie er in het huis mag blijven wonen. Zorg ook dat – wanneer u uit elkaar gaat – de afspraken goed worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een convenant.
Procedure bij echtscheiding
Alleen als de verhouding binnen een huwelijk zo moeilijk is geworden dat langer bij elkaar blijven niet mogelijk is, dan is volgens de wet echtscheiding mogelijk. Als een van beide partners aangeeft dat daar sprake van is, volgt de rechter dat vrijwel altijd.
Scheidingsconvenant
Als u het eens bent over de beëindiging van uw huwelijk en de gevolgen daarvan, leggen wij dit voor u vast in een scheidingsconvenant. We doen dat in de vorm van een notariële akte. Dat betekent dat u, als de ander zijn of haar verplichtingen niet nakomt, niet de rechter hoeft in te schakelen om de naleving af te dwingen, maar bijvoorbeeld de deurwaarder kunt inschakelen om beslag te leggen op loon.
Notaris onpartijdige deskundige bij echtscheiding
Scheiding in onderling overleg of scheiding voor de rechter uitvechten? Nog niet zo lang geleden was scheiden alleen maar mogelijk via een – vaak langdurige en kostbare – procedure bij de rechter, met elk een advocaat. Tegenwoordig kiezen steeds meer scheidende echtparen voor de nieuwe mogelijkheid van scheiden in onderling overleg. Scheelt veel frustratie en veel geld!