Met levenstestament houdt u regie
Ook in uw omgeving zult u ze kennen. Mensen die vanwege dementie, hersenaandoening of anderszins hun eigen zaken niet meer kunnen regelen. Wilt u – als het u zou overkomen – zelf de regie in handen houden, dan biedt het levenstestament u daarvoor de mogelijkheid. Daarin kunt u de nodige voorbereidingen treffen.
Een testament maken
Wilt u zekerheid over de verdeling van uw erfenis na uw overlijden? De meeste zekerheid bereikt u in een testament. Daarin legt u vast wat u wilt en hoe u dat wilt. De wet geeft een aantal standaardregels. Die regels zijn van toepassing als u geen testament maakt. De wet laat daarmee veel zaken open. Eigenlijk laat de wet dat over aan uw erfgenamen, althans als u geen testament heeft gemaakt. Met een testament bepaalt u zelf alles en moeten uw erfgenamen zich daaraan houden.
Testament voor samenwoners
Woont u samen en bent u niet getrouwd of als partners geregistreerd? Als u wilt dat uw partner toch uw erfgenaam wordt, dan moet u daarvoor een testament maken. Zonder testament zijn uw familieleden, uw “bloedverwanten” uw erfgenaam, uw partner krijgt dan niets.
Testament zonder kinderen
Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis. Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten. Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen. Zo is het in het wettelijk erfrecht bepaald. U kunt daarvan afwijken als u dat wilt. Met een testament.