Einde jubelton, familiehypotheek biedt uitkomst

Het einde van de jubelton – de mogelijkheid van ouders om kinderen een fors bedrag belastingvrij te schenken – betekent niet dat ouders geen mogelijkheid meer hebben om kinderen financieel te ondersteunen bij het kopen of verbouwen van een huis. De familiehypotheek is een prima vervangende mogelijkheid.

Een familiehypotheek is een lening bij familie, al dan niet aanvullend op de hypothecaire lening bij een bank. Ouders ontvangen rente over het verstrekte bedrag. De lening moet worden vastgelegd in een overeenkomst, waarin ook wordt geregeld hoe de aflossingstermijnen en het rentepercentage er uit zien. De rente is aftrekbaar, deze moet wel gelijk zijn aan de dan geldende gemiddelde rente op hypothecaire leningen bij banken. U kunt een hogere of lagere rente afspreken, waarmee u echter de kans loopt dat de fiscus geen hypotheekrenteaftrek accepteert. U hebt dan geen belastingvoordeel. Het is zaak om te voldoen aan de eisen aan rentes die in aanmerking komen voor de renteaftrek. Wij kunnen u daarbij helpen.

Schenken

Ouders hoeven geen belasting te betalen over de ontvangen rente. Bovendien mogen ouders het bedrag dat een kind jaarlijks aan rente en aflossing betaalt, ook schenken. Het maximaal belastingvrije schenkingsbedrag aan kinderen is op jaarbasis € 6.035.

Het is wel raadzaam om een goede afweging te maken als u een familiehypotheek overweegt. Leent u op deze manier bijvoorbeeld een deel van uw oudedagvoorziening uit? Kan uw kind de rente- en aflossingsverplichting aan? Of heeft een dergelijke lening gevolgen voor de mogelijkheid om bij de bank ook een hypotheek te nemen, aangezien de lening bij ouders meetelt in de schuld van het kind en beoordeelt de bank dan het inkomen niet toereikend voor financiering?

De familiehypotheek biedt uitkomst, maar de haken en ogen zijn niet te onderschatten. Heeft u vragen over de mogelijkheden van een familiehypotheek? Bel ons voor het maken van een afspraak.