Huwelijkse voorwaarden ook bij volmacht mogelijk

Voor bijna alle akten geldt dat die getekend kunnen worden door middel van een volmacht, maar voor testamenten geldt dat niet.
Huwelijksvoorwaarden of het opheffen van huwelijksvoorwaarden kunnen wel door middel van een volmacht worden vastgelegd, maar aan de volmacht worden wel bijzondere eisen gesteld.

Een volmacht voor het ondertekenen van huwelijkse voorwaarden moet aan twee vereisten voldoen. De volmachtgever moet de volmacht schriftelijk verlenen op basis van een volmacht waarin de volledige tekst van de huwelijkse voorwaarden is opgenomen. Concreet houdt dat in het ondertekenen van de akte van huwelijkse voorwaarden niet in het bijzijn van de notaris hoeft te gebeuren.

De notaris moet echter wel altijd de identiteit van betrokkenen vast kunnen stellen en verifiëren. Gelukkig kan dat ook via digitale en audiovisuele middelen, waarbij de notaris met cliënt kan praten en de cliënt ook kan zien. Ook de voorlichting aan betrokkenen mag op deze manier. De notaris moet daarbij betrokkenen elk wijzen op de specifieke gevolgen en risico’s die uit de akte voortvloeien. Vooral bij huwelijkse voorwaarden gaat het om grote financiële gevolgen en moet de notaris kunnen vaststellen dat een van de partners geen misbruik van juridische onkunde bij de nader en daarmee overwicht ontstaat. De notaris moet er zeker van kunnen zijn dat elk van de partners hun bedoelingen met de huwelijkse voorwaarden in alle vrijheid hebben kunnen vormen.
Ook de volmacht kan via digitale en audiovisuele middelen worden ondertekend.

Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden in het algemeen of het opmaken en passeren via via digitale en audiovisuele middelen? Bel ons voor het maken van een afspraak.