Kopersdilemma: nieuwbouw of bestaande bouw?

Eindelijk bent u erover uit: u bent klaar met huren en gaat dit jaar toch echt een woning kopen. Direct na het huren-of-kopen-dilemma dienst dan direct het volgende dilemma voor de deur. Wilt u bestaande bouw of nieuwbouw kopen? Een bestaande woning heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kunt u nog veel meer naar uw hand zetten. Om u te helpen bij het bepalen of nieuwbouw bij u past, hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Het kiezen voor een nieuwbouwwoning kent vele voordelen maar ook zeker nadelen. Aan een nieuwbouwwoning is alles nieuw. De kans dat u op korte termijn grote onderhoudskosten moet maken is dus een stuk kleiner dan bij een bestaande woning. In een nieuwbouwwoning heeft u als koper de vrije hand. Met een beetje geluk mag u zelf bepalen hoe u de woning indeelt. Waar komt de keuken en waar komt dan de vaatwasser in de keuken? Vaak is er een lijst met standaardopties voor de indeling en de materialen. U hoeft u verder geen zorgen te maken over oude bedrading of loden leidingen, asbest, ongedierte etc. Bij een nieuwbouwwoning bent u ook verzekerd van zaken als dubbel glas, goede isolatie en andere energiezuinige maatregelen. Die worden wettelijk verplicht doorgevoerd. Dit resulteert in een lage of soms zelfs helemaal geen energierekening.

Een woning kopen kost meer dan alleen de koopprijs. U betaalt ook bijkomende kosten. Bij een bestaande woning zijn dat de kosten koper. Nieuwbouw koopt u doorgaans vrij op naam. Anders dan bij bestaande bouw betaalt u geen overdrachtskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. U betaalt wel advies- en afsluitkosten voor de hypotheek en notariskosten voor de hypotheekakte, die kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Zijn er dan geen nadelen? Zeker wel! Zo kan er tijdens de bouw en rond de oplevering namelijk nog veel fout gaan. Meestal moet de keuze voor een nieuwbouwhuis gemaakt worden aan de hand van een verkoopbrochure. Op de foto’s ziet het huis er prachtig uit, er is echter wel wat fantasie nodig om u voor te stellen hoe het in het echt gaat worden. Bij nieuwbouw staat de prijs vooraf vast, er valt dus niet te onderhandelen over de voorwaarden. Zeker nu er voor de meeste nieuwbouwprojecten meer kopers dan woningen zijn. Als het huis eenmaal klaar is, is er vaak nog sprake van gebreken bij de oplevering. Dit kan voor irritatie zorgen, bijvoorbeeld als de bouwer de tekortkomingen niet snel genoeg oplost. Verder is de omgeving van het huis bij nieuwbouw vaak een kale bedoening, de hele wijk moet nog ingericht worden, er is nog weinig groen etc.
De bouw van een nieuw huis in een project duurt al snel een jaar of langer. Let er op dat als de woning gefinancierd wordt, er wel al hypotheekrente betaald moet worden tijdens de bouw. Als u al een woning heeft, geeft dit dus tot aan de oplevering dubbele lasten. Let ook op dat een nieuwbouwwoning doorgaans betrekkelijk kaal wordt opgeleverd. Er komen flink wat kosten bij om het huis goed bewoonbaar te maken. Het hebben van wat extra spaargeld kan hierbij van pas komen. Het lijkt erop dat er meer nadelen dan voordelen kleven aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Is het dan wel het overwegen waard? Ja zeker! Als u alles op een rijtje zet dan zijn er meer voor- dan nadelen. Echter, het blijft een persoonlijk keuze, er zullen altijd kopers zijn die vallen voor de charme een sfeer van een jaren ‘30 woning of een mooi boerderijtje. Zoveel kopers zoveel wensen.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten van het kopen van een nieuwe of bestaande woning? Bel ons voor het maken van een afspraak.