Nog steeds maatschappelijk draagvlak voor legitieme portie

Vorig jaar heeft het kabinet besloten tot nader onderzoek te laten verrichten naar het bestaansrecht van de legitieme portie. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. De centrale vraag was of de legitieme portie voor kinderen jonger dan 21 jaar nog op draagvlak in de samenleving kan rekenen.

Uit het onderzoek blijkt dat 19% van de Nederlandse bevolking in alle gevallen tegen de legitieme portie is. Een percentage van 40%. Een percentage van eveneens 40% is in sommige in de enquête omschreven gevallen voor en in andere tegen. Dat betekent dat het grootste deel van de bevolking waarde hecht aan de legitieme portie, maar dat daarbinnen een grote groep vindt dat de legitieme portie niet in alle gevallen zou moeten gelden.

Vermeend gebrek aan draagvlak

De aanleiding voor het onderzoek was juist een vermeend gebrek aan maatschappelijk draagvlak Het tegengestelde is waar. De overgrote meerderheid (80%) in het onderzoek steunt algehele afschaffing niet, alleen in diverse gevallen bestaat er meer weerstand tegen de legitieme portie.

De groep die bepaalde onderdelen wel of niet willen afschaffen is zodanig verdeeld dat er geen breed draagvlak bestaat om het mogelijk te maken in specifieke gevallen de legitieme portie aan kinderen te ontzeggen.

Literatuur

Uit de sociaalwetenschappelijke literatuur blijkt voor afschaffing van de legitieme portie soms wordt gesteld dat familiebanden losser zouden zijn geworden vanwege een individualistischer maatschappij. Daar blijkt echter geen bewijs te vinden in sociologisch onderzoek. Familienetwerken zijn ingewikkelder geworden, maar de onderlinge verbondenheid neemt niet af. Ook in andere landen blijkt de familieband een belangrijke reden voor het behoud van de legitieme portie.

Wilt u meer weten over de legitieme portie? Bel ons voor het maken van een afspraak.