Dat antwoordt Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66). Het onderscheid voorkomt onduidelijkheid over de burgerlijke staat van iemand.
Door een huwelijk ontstaan rechten en plichten, die ook na een scheiding gevolgen kunnen hebben, zoals alimentatieverplichtingen, het gezag over kinderen en pensioenverevening. Daarom maakt de burgerlijke stand onderscheid tussen ‘ongehuwd’ en ‘gescheiden’. Bovendien, vervolgt Dekker in zijn antwoorden (pdf, 161 kB), zijn beide termen gebruikelijk in EU-regelgeving en internationale verdragen.
Negatief
Volgens Bergkamp roept de burgerlijke staat ‘gescheiden’ negatieve associaties op, maar Dekker ziet dat anders. Hij sluit niet uit dat deze term incidenteel als belastend wordt ervaren, maar niet in algemene zin.
Uitgangspunt
Dat het huwelijk het uitgangspunt is van de burgerlijke staat, zoals Bergkamp suggereerde, klopt niet volgens Dekker. Hij antwoordt dat ‘alleengaande personen’ ook de status kunnen hebben van ‘geen geregistreerd partnerschap, gescheiden geregistreerd partner, weduwe of weduwnaar’. De minister is dan ook niet van plan de term ‘ongehuwd’ te vervangen door ‘alleengaand’.
Wilt u meer weten over de rechtsgevolgen van trouwen, scheiden of ongehuwd zijn?? Bel ons voor het maken van een afspraak