Ook voor garagebox of parkeerplaats naar de notaris

Het is essentieel om vooraf te weten wat u koopt. Bij een appartementsrecht krijgt u te maken met een vereniging van eigenaars waar doorgaans de verzekering loopt en er mogelijk een reservefonds is voor onderhoud. Bij een appartementsrecht is vaak opgenomen in de splitsingsakte dat een garagebox of parkeerplaats alleen maar mag worden overgedragen aan een andere eigenaar in het appartementencomplex. De reden hiervoor is het voorkomen dat uiteindelijk alle parkeerplaatsen eigendom zijn van niet eigenaren van het appartementencomplex.

 

Ook vloeit het verbod vaak voort uit gemeentelijke regels dat er per woning in een appartementencomplex tenminste één parkeerplaats of garagebox bij moet horen. Het is dus van belang om zowel bij verkoop als aankoop eerst te onderzoeken of u met een appartementsrecht of met een los kadastraal perceel te maken heeft. Als u daar niet uit komt dan kunt u dit altijd bij de notaris navragen.

 

Als u weet wat voor vlees u in de kuip heeft is het van belang dat er een koopovereenkomst wordt opgesteld. Dit kunt u eventueel zelf doen maar verstandiger is het om dit door een makelaar of door de notaris te laten doen. Hierdoor voorkomt u nare financiële vergissingen. Om hiervan een voorbeeld te geven, op het verkopen van een parkeerplaats aan een niet mede-eigenaar binnen de vereniging van eigenaars staat vaak een hoge boete, op te leggen door de gemeente. Bedragen van € 50.000 zijn hierbij geen uitzondering.

 

Dan hebben we nog de overdrachtsbelasting als struikelblok. Een garagebox of parkeerplaats die vlak bij uw eigen woning ligt, wordt door de fiscus gezien als behorend bij de woning. Daar hoort dan een tarief voor de overdrachtsbelasting voor van 2%. Is de garagebox of parkeerplaats wat verder weg gelegen dan geldt een tarief van 6%. Zeker in de grote steden wordt tegenwoordig veel geld betaald voor een extra parkeerplaats, in Amsterdam tot wel € 100.000 euro een losse parkeerplaats op straat. Het is dan van groot belang om vooraf te weten welk belastingtarief van toepassing is. Het afspreken van het lage tarief terwijl het hoge van toepassing is, is zelfs strafbaar. Er kan dan door de fiscus een naheffingsaanslag met een boete worden opgelegd.

 

Kortom, heeft u plannen tot verkoop of aankoop van een garagebox of parkeerplaats, neem eerst contact op met ons kantoor. Wij loodsen u dan zonder (financiële) kleerscheuren door het hele traject heen.