Voor bewijs van het bestaan van de familiebanklening zijn onweerlegbare documenten nodig. U moet namelijk aannemelijk maken dat er sprake is van een lening die voldoet aan de voorwaarden voor kwalificatie als een eigenwoningschuld. Daarnaast moet u ook helder kunnen aantonen wat de omvang van die lening en de in verband daarmee betaalde rente is.
Bij een gewone hypothecaire banklening geeft de bank de rente aan de Belastingdienst door. Bij een familielening gebeurt dat niet. Om toch voor renteaftrek in de inkomstenbelasting in aanmerking te komen moet u aan verschillende informatieverplichtingen voldoen. Dat betreft informatie over:
- de datum van aangaan van de schuld;
- het startbedrag van de schuld;
- de maandelijkse rentevoet;
- de contractueel vastgelegde looptijd in maanden;
- de contractueel vastgelegde wijze van aflossing;
- de naam van het familielid/geldverstrekker, het adres en het BSN-nummer.
De Belastingdienst beoordeelt op basis daarvan of u in aanmerking komt voor renteaftrek mogelijk is. Aanvullend kan de Belastingdienst een kopie van de leningsovereenkomst opvragen.
Een voordeel kan zijn als u een deel bij een familiebank leent en het restantbedrag bij een reguliere bank. Dat scheelt u rente-opslag bij de bank.
Fiscaal zijn er ook gevolgen. De betaalde rente is aftrekbaar in box 1, de vordering van de uitlener in box 3, met mogelijk tariefvoordeel als resultaat. Ook de schenkingsvrijstelling van ouders naar kinderen kan hiermee worden benut.
Wilt u meer weten over een hypothecaire lening bij een familiebank? Bel ons voor een afspraak.