Als u getrouwd bent en geen testament heeft gemaakt, erft op grond van de wet de langstlevende alles van de eerst stervende. Als vervolgens de langstlevende overlijdt, zal alleen de familie van de langstlevende erven.
Samenwonende erven op grond van de wet niet van elkaar, dus samenwoners moeten altijd iets regelen als zij elkaar verzorgd willen achterlaten. Als zij alleen elkaar tot erfgenaam benoemen, zal ook in geval van overlijden van de langstlevende alleen de familie van de langstlevende erven.
Om dat te voorkomen kunt u een zogenaamd tweetrapstestament maken.
In een tweetaptestament beschikt u eigenlijk twee keer over uw nalatenschap. In eerste instantie gaat alles naar de langstlevende. Als vervolgens de langstlevende ook overlijdt, bepaalt u in een tweetrapstestament dat alles wat de langstlevende van u heeft geërfd en nog aanwezig is, zal gaan naar degen(n) die u vervolgens tot uw erfgenamen benoemd heeft.
Het nadeel van deze testamentsvorm is wel dat de langstlevende goed moet bijhouden wat van hem/haarzelf is en wat hij/zij van de langstlevende heeft geërfd.
U kunt ook samen besluiten dat u in uw testamenten opneemt dat de langstlevende in zijn testament de uw beide families tot erfgenamen benoemt.
Het nadeel van deze vorm is dat de wensen van de eerst overleden partner moeten worden opgenomen en uitgevoerd in het testament van de langstlevende partner. Dat is dan gebaseerd op goed vertrouwen in uw partner. Immers iedereen kan altijd zijn/haar testament aanpassen.
Als u zekerheid wilt hebben is het beter een tweetrapstestament te maken. Uw partner erft eerst, maar alles wat nog over is van uw nalatenschap na het overlijden van uw partner vererft via die tweetrap alsnog naar degenen die u tot erfgenaam benoemd hebt.
Wilt u meer weten over het maken van een testament met tweetrapsmaking? Bel ons voor het maken van een afspraak.