Het komt voor dat mensen een tijdelijk te bewonen huis kopen in afwachting van de oplevering van hun nieuw te bouwen huis. De vraag is dan of op die tijdelijke koopwoning al dan niet de startersvrijstelling overdrachtsbelasting van toepassing is. Als een koopwoning slechts tijdelijk bewoond wordt, heeft de koper in principe geen recht op een startersvrijstelling. In principe, want er zijn wel mogelijkheden.
Het gaat in dergelijke situaties om de vraag of iemand de woning na de koop anders dan tijdelijk als hoofdverblijf is gaan gebruiken. Uit de parlementaire geschiedenis bij de wetgeving blijkt dat de startersvrijstelling van toepassing is als de woning daadwerkelijk minimaal een half jaar als hoofdverblijf is gebruikt. Als dat het geval is komt de koper in aanmerking voor de startersvrijstelling. Alleen als er sprake is van een evidente misbruiksituatie kan de belastingdienst een naheffing opleggen.
De omstandigheid dat iemand voor bepaalde tijd – de duur van de bouw van de nieuwbouwwoning – in de tussentijdse woning woont, betekent niet automatisch dat hij of zij de woning slechts tijdelijk als hoofdverblijf is gaan gebruiken. Ook het feit dat iemand op het moment van de koop van de woning al een perceel bouwgrond voor een nieuw te bouwen woning heeft gekocht en de intentie heeft om daar in te gaan wonen zodra deze gereed is, rechtvaardigt nog niet de conclusie dat hij of zijn de tussentijdse woning slechts tijdelijk als hoofdverblijf heeft gebruikt. De Rechtbank ziet geen reden de ruimere uitleg van de inspecteur te volgen.
Wilt u meer weten over de startersvrijstelling? Bel ons voor het maken van een afspraak.