Statuten van verenigingen geven vaak aan dat een wijziging van de statuten alleen mogelijk is als die worden besloten door de algemene vergadering waarbij minstens tweederde van alle leden aanwezig of vertegenwoordigd is en in die vergadering weer minstens tweederde van de aanwezigen instemt met de wijziging.
Soms loopt het anders. Zoals in een vereniging onder een koepelorganisatie valt en die organisatie nieuwe modelstatuten vaststelt en de aangesloten verenigingen verplicht om die vóór 1 januari van het volgende jaar te verwerken in hun statuten. Als een vereniging al twee keer een algemene vergadering met de statutenwijziging als agendapunt heeft gehouden zonder dat daarin het vereiste quorum werd bereikt, wordt gekeken naar alternatieven.
Het bestuur kan vervolgens proberen op basis van een ander wetsartikel te besluiten tot een statutenwijziging. Om dat succesvol af te ronden, moeten alle leden op dat voornemen reageren. Als dat niet wordt bereikt, is ook deze weg onbegaanbaar.
Daarop rest niets anders dat de rechtbank te vragen ontheffing te verlenen van het quorumvereiste in de statuten. Anders dan bij stichtingen is dat bij verenigingen wel mogelijk, mits ongewijzigde handhaving zou leiden tot gevolgen die bij oprichting redelijkerwijs niet kunnen zijn gewild. Als de rechtbank daarin meegaat, geeft Gezien het ontheffing van het in de statuten vereiste quorum voor de volgende ledenvergadering, zodat ongeacht het aantal aanwezige leden toch tot de vereiste statutenwijziging kan worden besloten.
Wilt u meer weten over statutenwijziging of het vereiste quorum in uw verenging? Bel ons voor het maken van een afspraak.