Kopers kiezen vaker voor lange looptijd hypotheken

In de update wordt gesteld dat de oorzaak gezocht moet worden in de rol van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen op de hypotheekmarkt. Die partijen manifesteren zich steeds sterker op deze markt. Zij hebben betere mogelijkheden om deze markt voor zich te winnen. Dat gebeurt onder meer via zogenaamd “direct lending”. Dat is een financieringsmogelijkheid die in ons land pas sinds 2014 wordt toegepast. In andere landen is deze manier als veel langer in zwang.

 

Het voordeel van direct lending is dat pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hiermee de mogelijkheid hebben om op de Nederlandse hypothekenmarkt actief te zijn. Banken willen en kunnen niet altijd het benodigde bedrag volledig verstrekken, Direct lenders willen normaal gesproken een grotere hoeveelheid schuld verstrekken dan banken.

En de tweede reden is dat daardoor kopers de huidige lage rente zo aantrekkelijk vinden dat ze er langer van willen profiteren.

 

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij het afsluiten van een hypotheek? Bel ons voor het maken van een afspraak.