Opnieuw kijken naar alimentatieplicht voor samenwoners

(Bron: KNB) Het alimentatiestelsel moet op de schop. Nieuwe vormen, zoals co-ouderschap en zorgalimentatie moeten erin worden verwerkt. Ook moet opnieuw worden gekeken naar een alimentatieplicht voor informele samenwoners. Dit concluderen onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Met economische zelfstandigheid van beide ex-partners zorg je ervoor dat geen alimentatie meer hoeft te worden betaald. Toch blijft de economische positie van de vrouw na een scheiding nog altijd achter bij die van de man, aldus de onderzoekers. Hiermee moet het alimentatierecht de komende decennia nog rekening blijven houden. Nieuwe concepten, zoals co-ouderschap, zorgalimentatie, de kinderrekening, maar ook (meer) forfaits voor partneralimentatie zouden volgens de onderzoekers in de alimentatienormen moeten worden opgenomen.

Samenwoners

Kijkend naar maatschappelijke ontwikkelingen vinden de onderzoekers dat de wetgever moet overwegen een speciale wet in te voeren voor samenwoners. Voor hen gaat dan een alimentatieregeling gelden, tenzij zij daarvan bij overeenkomst afwijken.

Huwelijkse voorwaarden

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat partijen meer vrijheid moeten krijgen om in hun huwelijkse voorwaarden afspraken te maken over alimentatie.