Redelijkheid en billijkheid bij afzien van partneralimentatie in huwelijkse voorwaarden

In nogal wat huwelijkse voorwaarden is door partners een clausule opgenomen dat zij over een weer afstand doen van aanspraken op partneralimentatie als het huwelijk eindigt door echtscheiding. Dergelijke clausules zijn normaal gesproken nietig. De wet biedt weliswaar de mogelijkheid af te zien van een uitkering voor levensonderhoud, maar dat geldt alleen voor overeenkomsten tussen partners die zij tijdens hun huwelijk zijn aangegaan met het oog op hun aankomende echtscheiding.

Onder omstandigheden biedt de wet wel ruimte om ondanks de nietigheid te omzeilen. Dat kan dan alleen op grond van maatstaven van redelijkheid en billijkheid. Dat is ook nog eens slechts bij hoge uitzondering succesvol, rechters zijn hier uiterst terughoudend in. Het hangt vooral af van wat partijen bij het aangaan van de huwelijkse voorwaarden als bedoeling hadden en of er sprake was van volledige financiële onafhankelijkheid van beide partijen, dat dit bij scheiding nog steeds zo is en als er geen kinderen uit de relatie zijn geboren. Als ten tijde van de echtscheiding sprake is van financiële afhankelijkheid is het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat dergelijke clausules ten uitvoer worden gelegd en heeft een beroep op nietigheid van de clausule succes.

Wilt u meer weten over de houdbaarheid van clausules in huwelijkse voorwaarden? Bel ons voor het maken van een afspraak.