Veel starters laten btw-aftrek opstartkosten liggen

(Bron Belastingdienst) Uit een peiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna een kwart van de startende ondernemers en zzp’ers de opstartkosten van hun bedrijf niet goed bijhoudt in hun btw-aangiften. Ondernemers kunnen immers óók btw terugvragen over de zakelijke kosten die zij maakten voordat ze zich inschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Ondernemen blijft populair. Tussen 1 januari 2021 en 1 oktober 2021 startten 46.323 nieuwe bedrijven, een stijging van 7 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2020 (KVK bedrijvendynamiek, derde kwartaal 2021).
Uit de peiling blijkt verder dat mensen vaak niet weten dat de zakelijke kosten die zij al maken voordat ze hun onderneming starten, ook aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor een website of voor briefpapier. Voor de inkomstenbelasting geldt daarnaast dat de uren die ze besteden aan hun onderneming voordat ze zich inschrijven bij de KVK, ook meetellen voor het urencriterium.

De peiling is van 6 oktober tot en met 12 oktober 2021 uitgevoerd onder 1012 ondernemers, waarvan 430 startende en kleine ondernemers (zzp’ers) die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. De ondernemers die gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (182) beantwoordden geen vragen over de btw-aangifte.