Volgende stap in wetsvoorstel mediation

Het voorstel moet ook zorgen voor een betere aansluiting tussen de gerechtelijke en buitengerechtelijke geschiloplossing. In een brief schrijft de minister dat hij in de eerste helft van 2020 de hoofdlijnen uitwerkt, waarna het wetgevingstraject start. Om de kwaliteit van mediators en hun diensten te waarborgen, komt er een wettelijk register voor mediators.

De KNB benadrukt dat er goede kwaliteitseisen moeten komen voor mediators, niet alleen gebaseerd op het aantal vlieguren en mediationzaken. Verder vindt de beroepsorganisatie het belangrijk dat het tuchtrecht voor mediators goed is geregeld. De KNB pleit ervoor dat niet meer dan één tuchtrechter mag oordelen over het handelen van de notaris als mediator.

Verschoningsrecht

Dekker wil ook een verschoningsrecht voor beëdigd mediators introduceren. Dat zal gaan lijken op het verschoningsrecht dat mediators nu al hebben bij grensoverschrijdende geschillen. Volgens de minister onderstreept dit het belang van vertrouwelijkheid als één van de uitgangspunten van mediation.

Geschiedenis

Begin 2013 diende toenmalig Kamerlid Ard van der Steur het initiatiefwetsvoorstel mediation in. Toen hij in 2015 minister van Veiligheid en Justitie werd trok de VVD-Kamerfractie dit initiatiefwetsvoorstel in, zodat Van der Steur op het ministerie verder kon met een wetsvoorstel. Na het aftreden van Van der Steur is de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) in gesprek gebleven met het ministerie over het wetsvoorstel. In mei 2019 organiseerde het ministerie van Justitie en Veiligheid een meditation tafelgesprek over een nieuw voorstel, dat nu verder wordt uitgewerkt.