Wel of niet oversluiten hypotheek bij lage rente

Verreweg de meeste huizenbezitters denken er niet over hun hypotheek over te sluiten. Of men vermoedt hiervoor niet in aanmerking te komen, of dat het teveel inspanning kost. In de praktijk blijkt dat het wel meevalt met het werk en de tijd die daarin gestoken moeten worden. Met het vrijkomende geld wordt na oversluiten de spaarrekening gespekt of wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, zoals zonnepanelen. Een iets kleiner deel lost schulden af.

Toch zijn in 2019 meer hypotheken overgesloten dan in de jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Er was zelfs sprake van een groei van 30%. De lage rentestand zal naar verwachting voor een blijvende groei van oversluitingen in 2020 zorgen. De rente voor een 20 jaar rentevaste periode met NHG-hypotheek is in ruim een jaar tijd gedaald van 2,5% naar bijna 1,7%. Voor een 30 jaar rentevaste periode is de daling vergelijkbaar.

Wilt u meer weten over het oversluiten van een hypotheek en het vastleggen daarvan in de hypotheekakte? Bel ons voor het maken van een afspraak.