Dat betekent dat de verhuurder bij verkoopplannen eerst het pand aan de huurder moet aanbieden. In dergelijke overeenkomsten is opgenomen dat dit voorkeursrecht ook geldt bij rechtshandelingen die hetzelfde gevolg hebben als verkoop. In geval van aandelenoverdracht blijkt dat toch iets anders te liggen. Dat bleek onlangs in ee situatie waarin de aandelen van en holding – de moedermaatschappij van de verhuurder – waren overgedragen op een derde partij. De vraag is dan of de huurder dan een beroep kan doen op het in de huurovereenkomsten vastgelegde voorkeursrecht.
Bij de beantwoording van die vraag is het belangrijk of er bij de totstandkoming van de huurovereenkomst – een commerciële transactie tussen professionele partijen – wel of geen juridisch deskundigen betrokken waren. Als dat wel zo is, kent de rechter een groot belang toe aan de taalkundige betekenis van de gekozen teksten.
In deze specifieke casus trok de huurder aan het kortste eind. Dat betekent niet dat in dergelijke gevallen de huurder altijd in het nadeel is. Het eindresultaat hangt af van de gekozen bewoordingen in de overeenkomst en de omschrijving van alle mogelijke situaties waarin het voorkeursrecht wel of niet zou moeten gelden.
Wilt u meer weten over voorkeursrecht van koop in huurovereenkomsten? Bel ons voor het maken van en afspraak.