De meeste mensen hebben echter (nog) geen volmacht of levenstestament. Of het nu om geld en vermogen gaat, om uw onderneming of om medische zaken, u houdt zelf graag grip op beslissingen die op die vlakken moeten worden genomen. Steeds vaker blijkt dat mensen vroeg of laat niet meer in staat zijn om zelf die beslissingen te nemen. Zonder regeling van uw kant gaat de kantonrechter iemand tot bewindvoerder, mentor of curator benoemen. U heeft daar dan geen enkele invloed op. U loopt dan het risico dat iemand die u niet zelf gekozen zou hebben, beslissingen namens u gaat nemen.
Maakt u tijdig een levenstestament, dan voorkomt u al die vervelende mogelijkheden. U bepaalt daarin zelf wie wanneer welke beslissingen voor u mag maken. U kunt specifieke regelingen treffen voor uw geld, voor uw huis, uw eventuele beleggingen, medische zaken. U kunt regelen wanneer en onder welke voorwaarden de door u aangewezen persoon of personen in uw plaatst treedt/ treden als het om besluiten gaat.
Hoewel een levenstestament ook in een onderhandse akte kan worden vastgelegd, biedt een notarieel levenstestament meer zekerheid waarin getwijfeld wordt over de wilsbekwaamheid, omdat een notaris deze controleert. Levenstestamenten worden geregistreerd bij het CLTR (Centraal Levenstestamentregister). Daarmee is ook vrij eenvoudig na te gaan of er een levenstestament is. Verder kunnen in een levenstestament ook wensen over uitvaart – bijvoorbeeld de aanwijzing van een uitvaartverzorger –worden vastgelegd.
Wilt u meer weten over levenstestament of volmacht? Bel ons voor het maken van een afspraak.